Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Szabadtéri színház

Szabadtéri színház

Montenegro, Montenegró

Herceg Novi erődeiben nyaranta szabadtéri színházi előadásokat tartanak gyönyörű környezetben.

Tovább olvasom

Síelés

Síelés

Montenegro, Montenegró

Durmitor lejtőin egy sor különböző fokozatú és minőségű lesiklópályát találhatunk.

Tovább olvasom

Durmitor

Durmitor

Montenegro, Montenegró

A Durmitor Nemzeti Park 39 000 hektáros területe a síelők és a hegymászók körében is népszerű.

Tovább olvasom

Herceg Novi

Herceg Novi

Montenegro, Montenegró

A települést eredetileg Sveti Stefannak hívták, a Herceg Novi elnevezést Tvrtko fejedelem unokaöccsétől, Stjepan Vukčić-től kapta.

Tovább olvasom

Budva

Budva

Montenegro, Montenegró

Budva Montenegró fő turisztikai központja. A tenger tiszta vize és a viszonylag jó színvonalú komplex szolgáltatások miatt jó nyaralóhely.

Tovább olvasom

Milyen város Montenegró?

Montenegró egzotikus tájai és lenyűgöző természeti szépségei Magyarországtól csupán néhány száz km-re találhatóak. A kis köztársaság elbűvölő nevezetsségei és vendégszerető népe biztosítéka annak, hogy az oda látogatók elégedetten és fantasztikus élményekkel gazdagodva térjenek haza.

Montenegró területe a régészeti leletek tanúsága szerint már az őskorban lakott volt, a késő bronzkorban pedig indoeurópai illír törzsek özönlöttek a környékre, akik kertek, szőlőültetvények létrehozásával és sókitermeléssel foglalkoztak.

395-ben a mai Montenegró területe a Kelet-Római Császárság fennhatósága alá került, a belső területeken pedig szláv törzsek telepedtek le. Ezért a következő évszázadokat a bizánci-szláv harcok jellemezték. 

A 10. században megalakult a térség belsejében a Zeta fejedelemség, amely hatalmát előbb-utóbb az egész területre kiterjesztette. 1040 és 1043 között a montenegróiak felőrölték a bizánci seregeket, megszabadítva ezáltal a térséget a bizáncia uralom alól.

Amerika felfedezésével csökkent az érdeklődés a Földközi-tengeri területek iránt, az anyagi források elapadása pedig a kultúra és építkezések virágkorának is véget vetett. Montenegró gazdaságát a Napóleoni háború után az orosz cári kasszából érkező nagyvonalú adományok mentették meg az összeomlástól.

A 19. században Montenegró független világi állammá vált, de önállóságát csak az 1878-as Berlini kongresszus erősítette meg.

1914-ben Montenegró Szerbia oldalán lépett be a I. világháborúba, azt követően pedig a Szerb-Horvát-Szlovén királyság része lett, amelyet a folyamatos belső ellenállás jellemzett. 1929-ben az ország neve Jugoszláviára változott. A Jugoszlávia részét képező Montenegró Szövetségi Köztársaság 1945-ben jött létre. 2003-ban végleg megszűnt a Jugoszlávia elnevezés, azóta hivatalosan Szerbia és Montenegró elnevezést használják. 

Az utóbbi évtizedekben a területen dúló katonai akciók nem kedveztek a térség turisztikai életének. A politikai viszályok lecsillapodását követően azonban ismét egyre több turista látogat a mesés látnivalókat tartogató országba.

Montenegró Galériák

Bar
Montenegró, Montenegro Látnivalók
Splendid Conference & Spa Resort*****
Montenegró, Montenegro Szállás
Brodetto
Montenegró, Montenegro Vendéglátás
Krtači bor
Montenegró, Montenegro Vásárlás
Durmitor
Montenegró, Montenegro Szabadidő
Búvárkodás
Montenegró, Montenegro Szórakozás

Ciprus

Ciprus

Tallinn

Tallinn