Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Perast

Perast

Montenegro, Montenegró

Perast egy híres középkori tengerészváros, ahol az adriai-tenger egyik legjobb állapotban megmaradt épületegyüttesét nézhetjük meg.

Tovább olvasom

Vízisí

Vízisí

Montenegro, Montenegró

Montenegróban a vízisí kétféle változatát is kipróbálhatjuk, a felejthetetlen élmény mindkét esetben garantált.

Tovább olvasom

Durmitor

Durmitor

Montenegro, Montenegró

A Durmitor Nemzeti Park 39 000 hektáros területe a síelők és a hegymászók körében is népszerű.

Tovább olvasom

Šasi-tó

Šasi-tó

Montenegro, Montenegró

Ulcinjtől csak néhány kilóméterre található a Šasi-tó, amelynek legmélyebb pontja eléri a 8 métert.

Tovább olvasom

Herceg Novi

Herceg Novi

Montenegro, Montenegró

A települést eredetileg Sveti Stefannak hívták, a Herceg Novi elnevezést Tvrtko fejedelem unokaöccsétől, Stjepan Vukčić-től kapta.

Tovább olvasom

Milyen város Montenegró?

Montenegró egzotikus tájai és lenyűgöző természeti szépségei Magyarországtól csupán néhány száz km-re találhatóak. A kis köztársaság elbűvölő nevezetsségei és vendégszerető népe biztosítéka annak, hogy az oda látogatók elégedetten és fantasztikus élményekkel gazdagodva térjenek haza.

Montenegró területe a régészeti leletek tanúsága szerint már az őskorban lakott volt, a késő bronzkorban pedig indoeurópai illír törzsek özönlöttek a környékre, akik kertek, szőlőültetvények létrehozásával és sókitermeléssel foglalkoztak.

395-ben a mai Montenegró területe a Kelet-Római Császárság fennhatósága alá került, a belső területeken pedig szláv törzsek telepedtek le. Ezért a következő évszázadokat a bizánci-szláv harcok jellemezték. 

A 10. században megalakult a térség belsejében a Zeta fejedelemség, amely hatalmát előbb-utóbb az egész területre kiterjesztette. 1040 és 1043 között a montenegróiak felőrölték a bizánci seregeket, megszabadítva ezáltal a térséget a bizáncia uralom alól.

Amerika felfedezésével csökkent az érdeklődés a Földközi-tengeri területek iránt, az anyagi források elapadása pedig a kultúra és építkezések virágkorának is véget vetett. Montenegró gazdaságát a Napóleoni háború után az orosz cári kasszából érkező nagyvonalú adományok mentették meg az összeomlástól.

A 19. században Montenegró független világi állammá vált, de önállóságát csak az 1878-as Berlini kongresszus erősítette meg.

1914-ben Montenegró Szerbia oldalán lépett be a I. világháborúba, azt követően pedig a Szerb-Horvát-Szlovén királyság része lett, amelyet a folyamatos belső ellenállás jellemzett. 1929-ben az ország neve Jugoszláviára változott. A Jugoszlávia részét képező Montenegró Szövetségi Köztársaság 1945-ben jött létre. 2003-ban végleg megszűnt a Jugoszlávia elnevezés, azóta hivatalosan Szerbia és Montenegró elnevezést használják. 

Az utóbbi évtizedekben a területen dúló katonai akciók nem kedveztek a térség turisztikai életének. A politikai viszályok lecsillapodását követően azonban ismét egyre több turista látogat a mesés látnivalókat tartogató országba.

Montenegró Galériák

Bar
Montenegró, Montenegro Látnivalók
Splendid Conference & Spa Resort*****
Montenegró, Montenegro Szállás
Brodetto
Montenegró, Montenegro Vendéglátás
Krtači bor
Montenegró, Montenegro Vásárlás
Durmitor
Montenegró, Montenegro Szabadidő
Búvárkodás
Montenegró, Montenegro Szórakozás

Gyula

Gyula

Liechtenstein

Liechtenstein